GoOrganic LogoOsnovne informacije o lešniku

Leska je nepravedno zanemarena voćna vrsta. Srbija godišnje obezbeđuje tek 10% potrebnih količina. Preostale potrebe se nadoknađuju uvozom. To je osnovni razlog što ova voćna vrsta zaslužuje bolji tretman. Na našem području Šumska i Mečja leska su široko zastupljene. To je indikator mogućnosti uspevanja. U povoljnim uslovima uz poštovanje svih principa agro i pomotehnike i izbora odgovarajućeg, proverenog sortimenta I kvalitetnih sadnica, gajenje leske može da bude unosna i visokorentabilna proizvodnja. Na ovom mestu mora da se istakne da je leska zajedno sa orahom dugogodišnja investicija, s obzirom da se pozitivni finansijsku efekti obezbeđuju tek posle 6 do 10 godine gajenja. Bez obzira što rano prorodi već u drugoj ili trećoj godini posle sadnje, prinosi su simbolični. Sa druge strane leska u povoljnim uslovima dugo živi i plodonosi. Vek eksolotacije može da bude i preko 50 godina. Samim tim obezbeđuju se stabilni prinosi i značajni prihodi i budućim generacijama.

Privredni značaj

Sa privredne tačke gledišta, u povoljnim ekološkim uslovima i sa relativno skromnim ekonomskim ulaganjima u odnosu na druge vrste voćaka, leska daje dobre prinose, a time i veliku rentabilnost. Plod leske ima široku primenu, kako u prehrambenoj industriji i domaćinstvu, tako i u konditorskoj industriji, gde se jezgro lešnika koristi kao osnovna sirovina za izradu kremova a ima i izvanrednu aromu. Plod leske ima veliku hranljivu vrednost i po toj osnovi zauzima najznačajnije mesto u odnosu na ostale vrste voćaka. U jezgru lešnika nalaze se visoki procenat kvalitetne i lako svarljive hranljive materije kao što su belančevine, masti, šećer, vitamini (A, B i E) i mineralne materije, kao i druge bioaktivne materije.

Pozivamo sve zainteresovane za uzgoj lešnika da posete naš rasadnik i lično se uvere o kvalitet sadnog materijala koji proizvodimo. Obilaskom proizvodnih zasada biće nam zadovoljstvo da sa vama podelimo 15-togodišnje iskustvo uzgoja, prerade i plasmana lešnika. Spremni smo da vam damo odgovore na mnoga pitanja vezana za sortiment, međuredno rastojanje, đubrenje, rezidbu, zaštitu, načina sadnje, sakupljanje, preradu i sve ostale teme vezano za lešnik.

KORISNI LINKOVI
Ministarstvo poljoprivrede
Pokrajinski
Pokrajinski za razvoj poljoprivrede
Republicki hidrometeoroloski zavod
Galenika Fitofarmacija
ChianChia
SkalaGreen